Monday, September 03, 2018

Boarding or non boarding


 

Having a son who will reach 13 by next year, I have lot in mind. Whether or not I should let him go for boarding school is a big question. I find parenting is hard now especially when decision making is important to ensure that he gets the best of him.

So, both husband and I have had few serious discussion on whether or not we should let him go on his own. We have even listed down the positive and negative side of our decision.

First, Emir himself. We supported him in each and everyway, but on the flip side, everything is made easy for him. I would love to see him to be more independent and matured because in a long run, he gonna live on his own, with no backup from his parents, and it should start from now. Looking at his character, he needs to be pushed, and the best decision is to send him for boarding school.

Many will disagree, even my own mother. To him, daily school is sufficient to shape a person, I agree. From my experienced dealing in selection process and based on my analysis, I found out that daily school performed better in terms of resilience and communication as compared to boarding school students.

But as a mother, I want him to step up from his comfort zone. No doubt, the character building for those in boarding school is far better than the daily school. You can easily tell a person if he is from MCKK or from SMK Bukit Bandaraya (sorry, I cant think any school).

But, there you go, it comes with limitation. We (read: I) only let him go if the school is up until Putrajaya :)  Poyo much. Yes, because I may want to visit him every single week, both Saturday and Sunday haha. Otherwise, yes thank you, any daily school in KL.

Speaking of that, Emir would love to continue to be in KL school as he really "sayang" his KL chess team. The teamwork and friendship that he created may not be the same at other states.

But yeah, truly, it depends on his UPSR result which makes me feel hmmphh and ummpphh especially thinking of his Bahasa Melayu. Honestly, whatever the result is, we are OK as he has a long way to go and UPSR is not everything.

My own mission is for him to secure a sponsorship to study abroad because I personally couldn't afford to fund his overseas education. Yes, he MUST ensure admission for overseas university because there is one fine line between local and overseas graduates. Saya pun dari UTP saje, so yes I can tell the difference too.

Insyallah, ini semua perancangan.. From an eye of a mother..


Wednesday, April 11, 2018

Sports person - my definition

How should i start.. 

I do love sports. Honestly i do. But i know my body doesnt show the right figure to say that i am a true sport supporter. 

But not many of my friends knew that i love sports. And i dont blame them since i am with my 5xL shirt. I envied those who have determination to be on diet and working on their exercise routine everyday, because me on the other hand busy to pay a visit at any recommended restaurant in town. Ive tried to be on diet, and always tried especially when it comes to Monday until my husband said “berapa kali Isnin la nak diet”.. 

I immediately failed when i see nasik. Yes, i cant live without nasik even though it is only a small portion. Yes, brown rice is available but im always using my workload  as the big excuse to not having time cooking a healthy meal.

For now, im trying to cut  down my meals. My big mission is to announce that im on diet tapi malu sebab takut tak jadi. 

Ok lari topik. I have endless excuse not to be on diet *sigh

Back to the topic, dari zaman sekolah rendah i sanggup tak tido malam semata-mata nak tengok big sport event. Olympics., Commonwealth, Asian Games, Sea Games, World Cup & Euro Cup. I tak kisah pun any countries janji the sport is not snooker, karate, taekwando and sewaktu dengannya.

I enjoyed watching the atheletes fighting at their best for the country and i agree sports reunite people. The crazy experienced that i had was when i was heavily pregnant with Emir back in the year 2006 and that year was World Cup year and if im not mistaken it was held in Germany. The different time zone didnt hinder me to wake up in the middle of the night and watched the match until it finished and the next few hours i was ready for work. Crazy kan. That time i was Italy big fan and Italy won the World Cup for that year.

So when Emir was born, putih pulak tu and tak sama langsung dengan mak paknya, i jokingly said “ini mesti sebab maknya suke tengok World Cup dulu”

Until now, i still glued my eyes on tv when there is any big sports event tho my two heroes tak heran pun.  Im ok so long that they dont fight with me to change the tv channel.

So, Pandalela and her partner just won a gold for Malaysia in 10m diving at Commonwealth Games in Gold Coast Australia and in the same event, Dhabitah and her partner won a bronze Malaysia. Bangga pulak. I asked my husband if only we have a daughter, does he allow her daughter to wear swimsuit in ang sport events? And i was surprised he said yes.. i continued to ask, Malaysian is very judgmental when it comes to this and guess what he said “anak aku, berani dia cakap”

Yes, thats my husband. Told ya, apa2 yang anak dia punya interest dia memang support.  But dun worry, anak tak keluar lagi berani la cakap bagi anak pakai macam tu kan lol. Anak dah besaq, mungkin ayat lain yang keluaq.

Till then..

Tuesday, April 10, 2018

How does it takes to support your children passion...

First chess tournament - March 2015
Representing his school for the first time
Without any hesitation everyone knows that Emir’s favorite subject or Emir’s Hobbies or Emir’s bestfriend or whatever you want to name it- is Chess.

It started all the way in 2015 when he decided to sign up for school selection for chess and amazed us when he managed to secure a place to represent his school despite being the super duper beginner.

We as a parent never know that Emir has potential in chess as we never thought that he knew how to play chess. Being the kiasu parents, once we received the confirmation that he is one of the school player for zone bangsar, mulaah tugas kami to ensure at least Emir shows that he deserved a place to represent his school at such a young age.

That is where we started to sign up for chess classes and joined as many tournaments as we know and also the beginning of no more weekends for us.
At first he joined the school chess club and later we signed him up for Polgar (chess centre in Sri Hartamas).

Of course in the beginning of his chess years, Emir is “lauk” for the seniors and achieving 3 points in every tournament is considered  Fantastic!!
As a parent on the other hand, ok i personally thank my husband for his dedication towards chess. To be honest, dalam setiap apa yang Emir minat dialah yang akan bersungguh sungguh. On a side note, sometimes i have to always remind myself to be grateful. Yelah some of you is blessed with super rich spouse, some of you with hardworking husband and me is blessed with a spouse yang tak kisah pasal hal anak. So is rezeki masing-masing.

Back to the note, husband slowly gathered all information on chess and he started to find chess group for parents. And we learnt that to be successful in chess, you must have a dedicated personal chess coach (i first terkejut chess pun ade coach) This is due to the fact that at chess centre, selalunya akan belajar basic in chess saje, so when your child has reach that level, his performance becomes stagnant and as parents, nak dapat hadiah luxury bag or owning a luxury bag, mimpi je sebab now its time to invest on chess!!

Emir with his Coach

So, we have been recommended to get Emir a personal chess coach and wahlah tak sangka harga dia (to cry or to smile) 😂. We are lucky to get someone who introduced us to Coach Kamal as his personal coach till today who is very passionate about chess and understand kids!! U know lah budak2 kejap perangai dia malasss..  Kejap asyik nak mainnn jer. Or sometimes waktu kelas nak tido! Its so common among the kids..

Slowly we could see Emir’s progress in Chess. Instead of having one personal chess coach, honestly Emir has few personal coaches depending on the availability of the coaches because some of the coaches are from other countries. And belum lagi chess class that catered for certain topics with his teammates.

Me with crazy chess mothers


Why suddenly this madness happen. Senang.. because we have been surrounded by other crazy parents who want their children to excel in chess.
I always thought chess players are all nerd and work in silo, of course part of it i cant deny but overall they are not. Normal macam budak lain cuma mungkin mereka satu group nampak macam budak baik. Get it?

Emir with his favorite gang


Im glad Emir found his friends in chess. Chess has changed him tremendously. Emir is always known as someone who is quiet and very reserved. But with chess, he is now more confident and able to speak up. He is still quiet in class but the teachers said, during the lesson, he is the boy who always raised his hands until teachers have to stop him asking. 😂😂

Besides, Emir has “opened” his own chess academy at school and now he has two students. And sometimes he received requests from our friends to teach their children. Tapi itulah.. masa emir yang takde. Kalau satu sekolah senang sikit.

Emir with his "student"


From this networking, i have learnt that few overseas universities allocate scholarship for chess players and i want him to get that opportunity after he has sacrificed his time for chess.

Well, Of cos along the way my husband and i always has disagreement for Emir’s time management. Husband is serious to develop Emir in chess and me, sometimes i want my Emir back in my arms doing nothing especially during weekend.

How is Emir? My friend and even my family said Emir is a busy kid and some of them think that we forced, or put too much pressure on him.

My say? He is fine. To be honest, he would rather skip his school for chess. And so does his friends. In my entire life, i never had a friend who is chess freak, so i myself susah nak digest why do people love chess.

But I realized, you cant force anyone to follow your plan, let alone your own child. As a new generation of parents, I believe that the new breed of kid knows what they want but as a parent, we have to always monitor them and giving advise appropriately.

So, whats next for me.. honestly I just want him to concentrate on his UPSR.. but of course im having a hard time to convince his father that he is 12 years old now *sigh..

Let me end with some of Emir's achievements for the past two weeks..





(1) Champion for Individual Category Age 12 and below for Bangsar Zone
(2) Champion for Team Category Age 12 and below for Bangsar Zone
(3) Champion for Individual Category Age Group 12 at 6th International KUSESS
(4) Champion for Team Category Age Group 12 at 6th International KUSESS
(5) Champion for Open Category Group C Round Robin at Global International School

Wednesday, March 28, 2018

When i finally write...

I feel like writing today. Writing has always been my first obsession. Unfortunately my style of writing is too leisure yet may not attract followers.

Life has been quite hectic recently. For the longest time, i finally managed to transfer to HR. Thanks and no thanks to my previous boss 😂😂.. so moving to a department titled HR, everyone is asking the big why question because In every Company, we often heard “HR la ni.. “ “HR lembap”

And true enough, HR is supporting the Company to grow and retain people but HR is not an asset to the Company. Get it. So moving from Skilled position to non technical position is such a roller coaster ride.

What i do miss most is my circle of friends. In my previous department, we are about of the same age, almost same character and the best part, we have known each other for ages. While on the other hand, in my new department, i am considered as kakak among them but thank god, from the beginning i did not allow anyone to call me kakak, so i erased some gap there 😂😂

Adapting process is a challenge. Yes, Pro n cons from both sides of the world but honestly, i find my current job very satisfying. 

Let me share with you one story which i experienced last few days. On the last day of the sponsorship application, my friend forward to me a poor boy who managed to get 10As in his recent SPM. So, quickly my friend and i searching for the boy’s school and Google worked its way. . Mind you it was a school holiday week And coincidently, the principal was at the school. So, i spoke to the principal and asked for his assistance to get this boy applying for the scholarship. An hour later, the principal called and informed that the boy is with him and wah-lah, i guided him to complete the scholarship application. Tho’ it has yet to be finalized, at least getting him to apply for the scholarship is unlocking his new future. 

To be fair, the not-so-best-part.. hmm perhaps the protocol. Why on earth we must have salutation ie Puan and Encik 😬😬because..  some of the people that i communicated previously, i used to call them by name, but it is so weird when you have to switch to Puan and Encik or even kakak / abang at the front .. lol.. but yada yada, work is work. I dare not to be different.. so am following my peeps.




Tuesday, April 04, 2017

Tips to Hong Kong || Apa perlu tahu di Hong Kong

Bagi tips setelah pergi melancong adalah aktiviti kegemaran saya sebab untuk saya, knowledge is to be shared. So, i will make it short and sweet.

(1) Cuaca di Hong Kong


Terpulang kepada pilihan masing-masing. Hong Kong beriklim subclimate, maksudnya, kalau panas, panas ya ampun, tapi kalau sejuk, menyenangkan. Jadi kalau kita nak pergi ke sana, kita kene observe cuaca mana yang kita nak pergi. Sebagai rujukan, kalau Jun July tu, iklim di Hong Kong sangatlah panas. panasnya memang sangat panas dan kering. Ada kawan ibu yang pergi masa musim Jun July ni (maklumlah cuti sekolah) tapi katanya membazir, sebab pergi dengan kanak-kanak, beratur di Disneyland bila q yang sangat panjang dan cuaca yang panas adalah sangat mencabar.

Kalau Ogos pulak, Hong Kong asyik hujan je, jadi kacau pulak perjalanan kan.. 

Masa kami pergi, kami pergi bulan January. Memang masa ni musim sejuk di Hong Kong. Tapi tidaklah keluar snow. Cuaca dalam 10 - 16 celcius. Kalau jalan memang sangat  selesa, rasa chill macam tu. Beratur pun tak de hal. Cuma bila naik dekat The Peak tu, ya Allah sejuknya i tak tahan. Jadi kalau nak pergi bulan January, boleh la bergaya dengan baju bulu bulu :)

(2) Airlines


I dont think i need to explain la kan. Ikut kepada kemampuan masing-masing. Saya naik Air Asia saja.  Beli masa Sale. Untuk 3 orang termasuk tax, luggage, makan dan minum dan insurance, return ticket, kami cuma bayar sebanyak RM1,500 saja. Pendek kata sorang dalam RM500. But it is compensated with small seats and all, but im fine with that. Perjalan pun dalam 3.5 hours saja. Adik saya beli dalam bulan Disember, jadi bayaran untuk adik saya dalam RM800

(3) Octopus Card


Husband saya ada cerita mengenai Octopus Card di Hong Kong. Jadi saya copy paste saja.

Our modes of commuting and communicating while in HK.

Di HK, di kebanyakan lokasi pelancongan ada disediakan wifi utk awam oleh gomen HK. Celcom ada daily roaming, tapi mahal Rm38 sehari. Umobile katanya ada daily roaming @ rm10 sehari di HK tapi xjumpa pulak cara nak subcribe, penat godek godek xjumpa juga. Jadi buat aja cara biasa,kita beli local simcard HKD50 dan terus subscribe internet seminggu dgn kredit yg diberikan. My wife prefer more expensive mode ( die beli starbucks, haha)

Utk jalan jalan kite naik public transport aja kat HK nie. Senang. Train, bas,tram semua ada. Utk nak tau route pakai apps google maps aja. Buh destinasi semua option samada naik bas,train akan keluar lengkap dengan jadual kekerapan ,stesen mana nak masuk, pertukaran line di mana , exit pintu yg mana (oh ,each subway station has plenty of exit, exit yg betul akan mempercepatkan perjalanan) dan estimated time.

Nak senang naik public transport,kene pakai octopus card nih. Yg pink tuh utk budak. Kalau tidak tiap journey kene ngadap mesin tiket, tiap kali naik bas/tram kene ready duit kecik yg mana amat melecehkan. Pakai octopus kad nie jer senang, tap and go. Nak topup pun senang kat mana mana stesen boleh buat. Kalau ade balance yg tak habis boleh claim kat airport sebelum balik. 

Octopus Card boleh dibeli di Airport. Tempat jualan agak confusing sikit, jadi please ask the security or offices around the airport.

(4) Orang Hong Kong

Quite friendly. In fact you can easily differentiate Hong Kong people dengan China Mainland :)

(5) Public toilet

I still want to put this as one of the tips. Sebabnya i experience this masa dekat Hong Kong. Kalau kata nak pergi cari public toilet nak nak di MTR, baik lah batalkan niat saja sebab agak sukar untuk dapatkan public toilet di sini. Public toilet hanya senang di stesyen stesyen besar itupun beriaaa nak cari.. In fact, kalau dekat Shopping Mall pun kene pusing-pusing. So kalau bawa anak kecil, there is no such thing as "wait first". Kalau tak, menggagau nak cari public toilet.

(6) Where to stay


Banyak pilihan. Kalau orang nak ke Disneyland, boleh tinggal di Hotel Disneyland. Tapi macam saya, saya sendiri pilih tinggal di Tsim Sha Tsui sebab lokasinya yang sangat strategik di laluan utama pelancong dan tempat saya tinggal berdekatan dengan Masjid Kowloon. Hanya 3 minit ke  Masjid Kowloon dan 2 minit ke stesyen MTR Tsim Tsa Shui.

Untuk accommodation, saya pilih AirBnB berdasarkan recommendation dari AirBnb user. Host AirBnB saya telah mendapat title Super Host, jadi memang i book rumahnya sangat awal. Lebih kurang dalam 6 bulan sebelum tarikh ke Hong Kong.


Memang menjadi pilihan saya untuk dapatkan rumah yang boleh masak. Boleh baca detail pengalaman saya di sini..


(7) Halal Food in Hong Kong

Easy. Senang. Mudah. Tinggal di kawasan Kowloon agak mudah untuk dapatkan makanan halal cuma makanan halal di sini bagi kami agak mahal. Kalau kebab biasa saja pun sudah RM30++ duit kita. Kami cuma sekali saja makan di luar (tapi rajin menyinggah cafe nak pekena kopi :p). Kami makan di Restoren Dim Sum (Ammar Mosque Canteen) di Wan Chai


Tapi bagi siapa yang nak masak boleh la ke Haiphong Road untuk beli daging mentah yang halal.


(8) Tiket Disneyland

Ini kami tawakal saja. Sebab kalau tengok di website di Malaysia, even di Hong Kong sendiri memang banyak agensi yang menjual tiket Disneyland dengan harga yang murah dari tiket sebenar. 

Jadi first of all, check Disney's website first in case there is any promotion. Untuk kami agak sayang sikit, sebab cuma minggu Chinese New Year (minggu kami di Hong Kong) saja, Disneyland tidak menawarkan apa-apa promosi. Kalau tak, ada promosi 2 hari tiket ke Disneyland dengan harga yang sangat murah.

Jadi sebab tak dapat promosi, kami memang redah mencari tiket dengan harga yang murah. Ada satu page di Facebook (maaf kami sendiri pun tak ingat), kami main tekan saja dan uruskan payment dan tawakal. Nasib kami baik sebab penjual tersebut memang jujur dan dia sendiri berada di Hong Kong untuk serahkan tiket kepada kami di Disneyland. Jadinya kami cuma beli tiket RM100 lebih murah dari harga asal.

Otherwise you can also get cheaper ticket at the Airport. Same juga kalau nak beli tiket Ocean Park.

(8) Tempat Shopping

Tanpa rasa bersalah, Citygate Hall. Murah gile. Full stop. Kalau nak beli souvenir kecil-kecil, Temple's Market agak murah sedikit dari Ladies Market

Ok baiklah, itulah je la kot, apa-apa lagi nanti saya tambah.

Untuk rujukan, boleh check semua entry saya. Saya cerita dengan agak detail juga berkenaan dengan pengalaman saya di Hong Kong.

Day 1

Day 2

Day 3

Day 4

Day 5

Day 6

Day 7

Others




Thursday, March 30, 2017

Hong Kong Day 7 || Goodbye Hong Kong || Citygate again || Disney Store Airport

All good thing must come to an end, and so, this is our final day in Hong Kong. Awal pagi lagi ibu dah bangun untuk siapkan breakfast + makan lunch sebelum bertolak. Semua barang sudah dipek except Noxxa. Tambah pula, kami kene check out pukul 10 am. 

Checking out time was very smooth. Sampailah kami balik, kami memang tak berjumpa langsung dengan owner. Memang kaedah yang diguna pakai untuk masuk "homestay" di Hong Kong ini boleh diguna pakai; Check out, cuma perlu letak semula kunci di tempat yang telah disediakan.

Akhirnya kami checkout pukul 10.30 malam.

Dengan konon saya sebagai Menteri Kewangan nak berjimat (lagipun flight pukul 5 petang), ibu telah beri instruction untuk semua orang naik MTR. 



Gigih sungguh tu dengan luggage, dengan Noxxa nak berjalan merata semata-mata kononnya nak berjimat..



Kedai di Hong Kong ni majoriti akan mula berniaga pukul 11, jadi sebelum pukul 11 ni boleh dikatakan kawasan sini aak lengang.



Dah la gigih, sanggup turun naik train tu. I pulak volunteer untuk bawak Noxxa.. Sayang wooo i dengan Noxxa ni :p



Sanggup lagi tu minta Papa bawak pergi ke Sham Shui Po, tapi ke sekian kalinya, kedai-kedai fabrik di kawasan ini masih belum dibuka sebab cuti Chinese New Year. Kawan ibu kata, memang tradisi Chinese feng shui nyer tak berapa elok untuk buka kedai waktu CNY. Jadi, confirmlah ibu balik dengan keciwaa.. 



Cik Yah pun tak dapatlah untuk cari cadar wedding dia sebab semua kedai tutup.. 



Dah la nak berjalan satu hal kan .. kedai pun tutup lagi.. keciwa tu tak leh nak cakap lah :p



Sebenarnya perjalan kami naik MTR dari Tsim Sha Shui ke Airport ni agak mencabar dan tak masuk akal sebabnya

(1) Masing-masing kad Octopus kami memang dah habis atau hampir habis, kalau ada tinggal kurang dari HKD1, jadi kami ingat tak payah beli Octopus Card untuk top up, bayar je each and everytime

(2) Silap besar. Baiklah silap besar sebab banyak train kene tukar. Pulak tu hong Kong ni banyak connecting train. Bila banyak connecting train maksudnya station nyer besar. Tapi walaupun station besar, tapi hanya tempat-tempat tertentu sahaja boleh beli tiket MTR.

(3) Dan jauh. boleh terjadi dari hujung A sampai ke hujung B kalau semata nak beli tiket.

(4) Tiket nak ke Airport lagi lah. Saya tak ingat kat mana, tapi kami terpaksa di satu station ni sebab tiket untuk ke Airport hanya boleh dibeli di station tersebut.

(5) Bila dah dapat beli tiket, derang takkan explain.

(6) Rupanya ada 2 train ke airport. Satu tu airport express, satu lagi train biasa. Sebab kami ni tak tanya langsung, bila orang tu tanya nak ke mana dan kami cuma jawab nak ke  Hong Kong Airport, terus dia tap tap naik Airport Express

(7) Bila campur tolak dengan kepenatan dan perjalanan kami ke Airport, lagi murah naik teksi terus dari Tsim Sha Shui ke airport dari tukar tukar train :p

PART 2

(1) Bile dah sampai Hong Kong, sah sah la banyak masa. Check in pun hanya boleh dibuat pukul 3 petang. masa kami sampai belum pukul satu pun

(2) Lepas solat di airport, (ada surau berdekatan),  ibu mula lah merengek dekat Papa untuk benarkan ibu n Cik yah ke Citygate again

(3) Mula-mula Papa tak kasi takut ibu lupe dari dan boleh lambat check in. Tapi lepas dah merayu bagai semua.. Papa bagi tapi pukul 3 wajib dah ada di airport balik

(4) Pergh, memang masa tu ibu n Cikyah semangat membara cari taxi..

(5) dari airport ke Citygate ni dekat sangat, 10 minit je rasanya..Pulak tu "rezeki" kami, driver tu bawak laju.. so memang banyak jimat masa di situ.. 

(6) Macam disorongkan bantal memang terus semangat untuk shopping. 

(7) This time targetnya nak beli chocolate jer

(8) Memang chocolate dia yang mana tengah promosi tu jauh lagi murah dari Malaysia

(9) Adik I cik yah tu memang yang sah penggemar Coklat, banyak gile gile dia borong..

(10) Tak de langsung gambar di ambil masa tu sebab memang kami in really really hurry. Menggunakan masa sepenuhnya..

(11) Sebab dah janji memang 3-315 macam kami dah tercegat balik dekat airport

(12)Terkejut badak Papa tengok barangan makin beranak

____________________________________________________________________________

PART 3 

Ibu ada bace review yang Disney Store di Airport ni murah. Ibu pergiah check and yes yes yes, jauh gile2 lagi murah dari Disney shop dekat Disneyland tu. Tak taulah memang sentiasa ada promotion ke apa, tapi baju-baju yang dioffer memang harga sangat menusabah especially untuk brand Disney. Lantak pi lah kan kalau dah old season ke ape, janji dekat label dia kate Disney hahaha..

Memang ibu mengaku  ibu banyak gile shopping kat Disney store ni. Imagine baju2 ade je yang jatuh sampai less 70%.

Nasib laa masa tu Air Asia dia tak timbang lagi hand luggage, kalau tak memang takde tempat kot :p



Above adalah kami sebelum pulang ke tanah air.Masing-masing minum Pacific Coffee. Memang kami kat sana dok mengopi Pacific Coffee je. Emir tak minum coffee, tapi dia akan ambik whatver Matcha based..

Sebab dah selalu sangat hentam Pacific coffee dekat sana, bila balik Malaysia, kami pun pergilah minum Pacific Coffee yang ada cawangan di Mont Kiara. Rasa dia lain gila babe.. sedih sedih ..

Alhamdulillah kami pulang dengan selamat dan terus ke Kemensah..

Tuesday, March 28, 2017

Hong Kong Day 6 || Temple's Market || Last night

Punyalah lama kepam cerita untuk malam terakhir kami anak beranak di Hong Kong. Sebenarnya dah ingat tak ingat apa aktiviti yang kami lakukan.

Setelah shopping sakan di Citygate dan kelam kabut ke tempat yang tak tahu di mana untuk solat.  Dan sebab malam masih muda, jadi kami pun decide lah untuk ke Temple's Market. 

How to get there?

Tak berapa ingat tapi kalau tak silap kami turun di stesyen Jordan, jalan kaki sikit dan sampailah di Temple's Market.


Temple's Market ni lebih kurang sama dengan Petaling Street dan satu taraf dengan Ladies Market. Cuma bagi saya barang yang dijual di Temple's Market sedikit murah dari Ladies Market dan ada banyak lagi pilihan berbanding dengan Ladies Market. -- bagi saya lah--


Papa memang spent maha suci lama dekat kedai Artwork ni. I dah pusing patah balik pun dia masih bertenggek dekat dua kedai artwork ni.


Sebenarnya ada video adik I ambik masa Papa tengah tawar. FYI, husband i ni memang kalau dia tawar, pergh boleh luruh jantung tengok. I sampai lari jauh jauh malu hahaha sebab dia memang terror gile muke tembok tawar dan tawar lol..

Pakcik ni masa husband i tawar dia melayan la jugak. Masih ade proses kegembiraan di kedua dua pihak..


Tapi dengan muka makcik ni memang strict. No is no. Disebabkan suami saya kata gambar dekat situ lawa lawa dibelinya jugak darik makcik ni..


Tapi bila sampai Malaysia ni, sampailah dua bulan balik dari Hong Kong tidak dapat dipastikan mana lah dia letak gambar gambar lukisan yang dibeli 🙄🙄


Kami tak berapa beli banyak barang pun di sini. I adalah beli rantai untuk diri sendiri dan beberapa souvenir untuk family dan kawan kawan. Lepas tu kami pun dah balik untuk pulang.. Sampai saja di Tsim Sha Tsui, rupanya jalan ditutup lagi sebab ada pertunjukan bunga api.. tapi masa kami sampai tu, pertunjukan bunga api baru saja habis.. tapi seronok jugak sebab dapat jalan di tengah tengah jalan yang sibuk di Tsim Sha Tsui


Ternampak kedai ni dan of cos lah tak dapat menahan untuk ambik gambar hahaha


Kalau ikutkan, hari terakhir merupakan hari yang kami paling banyak sekali berjalan in a day. Rasanya dalam 11-13 km..


Hari ni best sikit duduk di atas jalan sebab orang tak berapa ramai berbanding hari yang sebelumnya. Polis memang banyak untuk jaga lalulintas, adik I Cikyah beria mintak nak ambik gambar dengan Abang Polis tapi saya tak bagi. Risau lah dari takde apa-apa boleh trigger bende apa-apa kan. Tak mau cari pasal..


Gambar bawah ni adalah kedai yang betul-betul di hadapan apartment yang kami tinggal. Jalan di sini tak tutup tapi malam tu tak berapa banyak kerete. Dekat Hong Kong ni, pemandu dia memang mematuhi peraturan jalan raya, cuma katalah apabila jalan tu mereka punya (maksudnya memang time kerete depa jalan) berhati-hatilah sebab mereka memandu sangat laju. Sebagai pejalan kaki, sila jalan bila lampu pejalan kaki hijau sahaja.


Kesian cik adik sorang ni. Gambar dia banyak takde sebab banyak jadi photographer tak rasmi kami.. 


Dan kami bertiga di hadapan apartment lagi.. banyak memori di sini. Rase 6 hari masa yang cukup untuk meneroka Hong Kong.. 


Semua perut lapar tak makan. Padahal masa tu dah nak dekat pukul 10 mlm. Pagi sebelumnya,  Papa ade ke Pasar di Haiphong Road lagi dan beli Daging. Tapi laki i ni tak terror agak, bukan main banyak dia beli mcm nak tinggal seminggu lagi. Nak tak nak terpaksalah masak semua malam tu kalau tak membazir. Lagipun dagingkan mahal.. 

Jadi, tetibe husband i volunteer untuk potong daging. Sangat rare ok sebab suami saya ni bukan jenis masuk dapur punya orang. Nak masak apatah lagi. Jadi haruslan di ambik gambar untun buat kenangan gitu.. 


Wednesday, March 15, 2017

Hotel Ascott Kuala Lumpur

Selalunya kalau kita ke mana-mana, perkara pertama yang akan terlintas dalam fikiran kita adalah bajet. Dan bajet selalunya merangkumi 60% penginapan dan tiket penerbangan. Bila kita zoom tentang penginapan, banyak yang kita nak ambil kira dari keselesaan dan kemudahan yang terdapat di sekitar penginapan kita.

Bila kita bercakap mengenai keselesaan, terus kita bayangkan hotel 5 star yang semuanya tersedia dan selesa. Tapi nama pun 5 star, kadang-kadang nak tengok harga semalam pun boleh naik bulu roma seram sejuk dibuatnya.

Tapi orang kata kalau tak cuba tak tahu kan. Kalau kita nak book Hotel Ascott Kuala Lumpur ni, memanglah dalam kepala terbayang mahal la, tak mampu lah tapi dalam hati teringin nyer Tuhan je yang tau kan.

Jadi, sebelum kita segan-segan, jom lah kita check dulu..

I ambil la kesempatan untuk jalan di sekitar Hotel Ascott Kuala Lumpur ni. Sebab nak jadi pelancong, kita buatlah cara melancong. Turun di KL Sentral,kite boleh nampak signage Hotel Ascott Kuala Lumpur semasa berjalan menuju ke Nu Sentral (shopping mall), kalau tak jumpa tanya je guard di situ. Stesyen KL Sentral ni seperti sedia maklum boleh terus dari / ke KLIA atau KLIA 2. 


Untuk ke Hotel Ascott Kuala Lumpur ini dari KL Sentral, kene melalui shopping mall yang agak besar iaitu Nu Sentral. Dari Nu Sentral untuk ke Ascott ni cuma 7 minit saja. Bila keluar dari Nu Sentral, pusing kanan, kita dah boleh nampak Hotel Ascott Kuala Lumpur..


Lokasi strategik. Nak cari kedai makan, tak kira bangsa apa pun, petik jari semuanya depan mata saja.. Bila kita sampai depan pintu Hotel Ascott Kuala Lumpur tu, tak perlulah menyorok atau berlagak macam orang kaya sebab staffnya friendly, tak kisah melayan sapa pun..



Hotel ni berkonsepkan exclusive serviced apartment yang bertaraf 4 bintang tau. So, korang akan rasa dilayan seperti orang-orang VVIP. Memang syok! Ia juga terdiri daripada 157 buah apartment yang boleh diklasifikasikan sebagai Studio Executive, Studio Premier, One-bedroom Executive, One-bedroom Premier, Two-bedroom Premier dan Penthouse. 

i Bedroom Executive



i Bedroom Premier



2 Bedroom Premier



Studio Executive


Studio Premier
Paling best ia adalah fully furnished apartment. Fuh, memang korang akan rasa macam duduk dekat rumah sendiri! Semua kelengkapan ada seperti smart TV, peti sejuk, microwave, mesin kopi, rice cooker, cerek elektrik dan banyak lagi. Kalau rasa nak masak-memasak pun boleh, tapi kalau dah bercuti ni tak ada maknanya nak memasak. Keluasannya juga sangat selesa dan kalau korang dapat stay dekat tingkat yang atas-atas bolehlah layan view di sekitar KL Sentral yang cantik ni. Rasa mewah kan .. feeling feeling ala artis gitu.. 
Selain keramahan staf-staf di Ascott Kuala Lumpur ni, Hotel Ascott Kuala Lumpur juga telah menyediakan banyak kemudahan kepada pengunjung seperti pusat penjagaan bayi, perkhidmatan pusat perniagaan, parking, dobi, gymnasium yang serba lengkap, gelanggang tenis, serta kolam renang untuk dewasa dan kanak-kanak. 

Apa yang bagusnya, kemudahan doctor on call dan wake-up service pun ada disediakan juga. Bagus, sebab boleh tolong kejut bangun subuh sekali.. Bersebelahan dengan bangunan apartment ni pula ada sebuah Menara Shell di mana korang boleh menikmati sarapan Eropah secara percuma yang di dipanggil Stesen Meal iaitu restoran rakan kongsi mereka yang terletak di tingkat lima. Makanan percuma kalau tak cuba rasa memang rugilah. Jadi, sambar saja mana yang boleh.
Macam nilah, secara summary, ini kemudahan yang disediakan..


Katelah, kalau u all boring, ambik je pengangkutan Awam dari Uber, Teksi, Bas, Monorel, LRT untuk ke mana-mana tempat perlancongan sekitar Kuala Lumpur. Memang senang sangat ok.. Kalau tengok peta, memang Hotel Ascott ni senang untuk mencapai tempat-tempat menarik di sekitar Kuala Lumpur.

Jadi kalau ada yang nak merasa percutian di ibu kota, boleh la cuba untuk tinggal di Hotel Ascott Kuala Lumpur. Cuti sekolah pun dah dekat kan..Bukan setakat service mereka yang awesome saja malah makanan yang dihidangkan juga sedap-sedap belaka. Memang sangat berbaloilah dengan harga yang kita bayar. Tapi kalau nak lagi berbaloi korang kenalah book Hotel Ascott Kuala Lumpur ni pada hari yang bukan musim cuti. Okay korang, selamat menikmati percutian yang mewah.

Saya dengan Traveloka (www.traveloka.com) memang selalu book especially sebab anak saya Emir jenis yang kene merantau untuk bawak dia main chess. Selalunya saya akan pilih Traveloka sebab harga ditawarkan sangat berbaloi.. dan website dia pun user friendly. dan kalau nak dapatkan harga yang lebih murah, cuma download Apps Traveloka. trust me, and you will be surprised :)

Cuba-lah..
 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez